Rotterdamse Rugby Club

Vraag de gratis rekentool aan

Bereken met de rekentool nu direct hoeveel u met het obligatieplan kunt besparen

Een nieuwe variant op de beproefde obligatielening is een obligatielening die gecombineerd wordt met een periodieke gift aan de club. Onder andere Rotterdamse Rugby Club en Golf Club Terschelling doen dat. De rugbyers hebben geld nodig voor wat zij “de vernieuwbouwing van het clubhuis” noemen. Of het clubhuis wordt verbouwd of vernieuwd is afhankelijk van de opbrengst van de campagne. Golf Club Terschelling – nu nog een club zonder eigen accommodatie – heeft veel geld nodig om een eigen golfbaan op het eiland aan te leggen.

Beide clubs zijn dit jaar gestart met het door SponsorVisie ontwikkelde Obligatieplan. Daarbij wordt optimaal gebruikge- maakt van fiscale vrijstellingen, waardoor de Belastingdienst flink meebetaalt om de ambities van de clubs te realiseren. De leden en sympathisanten die bereid zijn om de clubs geld te lenen, krijgen een forse rente in het vooruitzicht gesteld, maar moeten er ook voor tekenen dat zij ten minste vijf jaar lang de periodieke rente en/of aflossing (gedeeltelijk) teruggeven aan de club. Daardoor krijgt de club de beschikking over veel geld, dat maar gedeeltelijk hoeft te worden terugbetaald, terwijl de geldleners er financieel toch ook op vooruitgaan.

De clubs die gekozen hebben voor het Obligatieplan hoeven zich over de administratieve, juridische en fiscale aspecten geen zorgen te maken. Ze worden geadviseerd en onder- steund, maar bepalen zelf hoe groot de obligatielening is, tegen welke condities zij het geld willen lenen en hoe zij hun

obligaties onder de aandacht gaan brengen. De rugbyers willen 250.000 euro ophalen met obligaties van 1.000 euro. De gol- fers gaan voor 700.000 euro en bieden obligaties aan van 500, 1.000 en 5.000 euro.

Beide clubs maken gebruik van een digitaal platform waarop de achterban alle benodigde informatie kan vinden én zich kan inschrijven voor een obligatie. “Het platform opzetten heeft de club nul moeite gekost”, vertelt Peter de Witte, penningmeester van de rugbyclub. “We betalen daarvoor wel iets van de opbrengst, maar dat weegt niet op tegen de voordelen die we hieruit halen.” Bij het ter perse gaan van dit boek stond voor de rugbyclub de teller op 72.000 euro. De golfclub had inmiddels al 618.500 euro aan toegezegde leningen.